Nachtzuster

De nachtzuster spreekt tot ieders verbeelding. Zij is op de meest kwetsbare momenten in je leven de rots in de branding, de schouder om op te huilen en het lichtpuntje in het soms uitzichtloze donker. Deze verpleegkundige houdt eigen emoties in bedwang om jou te troosten. Ze is ook een mysterie. Want zoals ze er opeens was aan je bed, zo is ze ook weer weg aan het einde van de nachtdienst. In de documentaire Nachtzuster vertellen (ex)patiënten over hun ontmoetingen en ervaringen met deze bijzondere zorgverlener.

Nachtzuster is zowel een ode aan de verpleegkundige als een poëtisch verhaal over hoe de mens worstelt met zijn gevoel tijdens de hachelijkste momenten in het leven.

Maar naast een ode aan de verpleegkundige is de documentaire Nachtzuster ook een poëtisch verhaal over hoe de mens worstelt met zijn gevoel tijdens de hachelijkste momenten in het leven. Vooral tijdens de lange ziekenhuisnachten zijn patiënten hun gevoel dikwijls niet meer de baas. En dan verheerlijken ze de verpleegkundige, fantaseren er rijkelijk op los of worden zelfs verliefd op haar of hem. Afhankelijkheid wordt aanhankelijkheid. Bij het ochtendgloren is de magie weg en herinneren ze de verpleegkundige als een prettige koortsdroom.

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
release
20 november 2017
uitzending
20 november 2017
vorm
tv-documentaire
lengte
50 minuten
idee, regie en interviews
Geertjan Lassche
regie assistentie
Annet Beskers
research
René van 't Erve, Monique Lesterhuis
camera
Geertjan Lassche, Adri Schover, Jeroen van der Drift
licht
Denny Schouten
visagie
Hanny Schippenberg
montage
Rinze Schuurman NCE
sound design
Jan Kooiker, Mark Meewis
kleurcorrectie en online
Amator
eindredacteur
Léon van Rongen
producent
De Haaien
uitvoerend producent
Paul Beek
productie
Caroline Verkader, Jorike Verlaan
omroep
Avrotros
net
NPO1
Bijzonderheden

De documentaire Nachtzuster die op 20 november 2017 is uitgezonden, hebben 1,1 miljoen mensen gekeken.