Het Laatste Jaar van FC Twente

De documentaire ‘Het Laatste Jaar van FC Twente’ verbeeldt het grootste drama van voetbalseizoen 2015-2016. Door de ogen van de gewone supporter wordt de kijker meegenomen in de val van FC Twente.

De VARA geeft regissseur Geertjan Lassche opdracht voor deze documentaire op het moment dat het publiek denkt dat de meeste ellende voor de Tukkers al is geweest. Maar als de camera begint te draaien, aan het begin van seizoen 2015-2016, moet de echte rollercoaster nog beginnen. Omdat de club de documentaire tegenwerkt, -men wil geen pottenkijkers-, wordt in deze film gekozen voor het perspectief van de gewone supporter. Dat blijkt een goede keus, omdat de ‘witte boorden’ achter elkaar het veld ruimen, en de ‘echte’ supporter blijft. Door de gewone fan aan het woord te laten, wordt inzicht geboden in wat echte clubliefde is.

Want als er één club is in Nederland die van voetbal een religie heeft gemaakt, om zichzelf te bevrijden van een minderwaardigheidscomplex ten opzichte van het westen, is dat FC Twente. “De tribune lijkt op een berg, die is volgelopen met zingende en dansende mensen die hun geloof belijden”, schreef Volkskrant-journalist Willem Vissers al in 2008. Twee jaar later halen de Tukkers, onder aanvoering van Joop Munsterman, prijs na prijs. Maar even snel spat de droom ook weer uit elkaar vanwege wantoestanden en grootheidswaanzin.

Bekende fan Erik Dijkstra (Bureau Sport, DWDD) uit Glanerbrug is hoofdpersoon in deze documentaire. Hij voelt zich inmiddels de paria van het land en wil weten hoe het kan dat zijn club in 5 jaar tijd van de hemel in de hel is terecht gekomen. Beetje bij beetje komt hij terecht in de catacomben van het voetbalbedrijf. Daar ziet hij hoe de club met haar bestuurders naar de rand van de afgrond glijden. Tegelijk verdampt ook de trots van een kansarme regio, waar de club zolang voor zorgde.

Ondertussen ontmoet hij de andere personages in deze film. Zoals oud-functionaris Willy Berends (die jarenlang met de omstreden oud-voorzitter Joop Munsterman werkte), supporter Moat Elmeaizi (zoon van een Marrokaanse gastarbeider), hooligan Martin (Vak P), clubidool Jeroen Heubach, clubwatcher Fardau Wagenaar (TC Tubantia), oud-speler Hennie Ardesch, trainer René Hake (die de ontslagen Alfred Schreuder opvolgt) en stervoetballer Hakim Ziyech (de enige die de club van sportieve degradatie kan behoeden).

De camera filmt de supporters in het balanceren tussen woede en angst, radeloosheid en hoop, opstandigheid en clubliefde, terwijl hoofdpersoon Erik Dijkstra geen enkele ongemakkelijke vraag schuwt. Waarom worden bijvoorbeeld ‘witte boorden’ als Joop Munsterman en Aldo van der Laan niet vervolgd terwijl ‘de kleine man’ vanwege incidentjes gestraft wordt met lange stadionverboden?

"De tribune lijkt op een berg, die is volgelopen met zingende en dansende mensen die hun geloof belijden”, schreef Volkskrant-journalist Willem Vissers in 2008. Dit is de meest rake typering die ik ooit over FC Twente las, en die ik heb willen verbeelden in deze film.

In het seizoen 2015-2016 vecht FC Twente op leven en dood om het voorbestaan. En juist als de club sportief de zaken weer op rit lijkt te hebben, komt de KNVB met een onheilstijding: Het verleden van FC Twente is zo belast dat de club haar licentie zal verliezen. Dat betekent maar één ding volgens de clubleiding, namelijk het definitieve einde van FC Twente. Maar dat laten onze hoofdpersonen niet zomaar gebeuren…

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
release
5 september 2016
uitzending
12 september 2016
vorm
tv-documentaire
lengte
85 minuten
regie, camera en scenario
Geertjan Lassche
hoofdpersoon
Erik Dijkstra
montage
Stefan Kamp NCE
sound design
Jan Kooiker, Mark Meewis
kleurcorrectie en online
Amator
trailer
Maurits Malschaert
motion pakket
DIEZIJNVANBNNVARA
poster
Lucas Reinds
regiecoach
Mart Dominicus
productie
Lucas Coumans, Ismene Straver
omroep
VARA
eindredacteur
Sjoerd van de Broek
uitvoerend producent
Sander van den Eeden
Bijzonderheden

De film ‘Het Laatste Jaar van FC Twente’ is op 5 september 2016 in premiére gegaan in bioscoop Kinepolis te Enschede. Ruim 425 genodigden en geïnteresseerden woonden deze eerste voorstelling bij.

De ‘Tukkers’ (lange) versie van ‘Het Laatste Jaar van FC Twente’ (104 minuten) is uitgezonden bij RTV Oost.